Garanti Barter; Ticaret Bakanlığı tarafından, 100 Günlük Eylem Planı kapsamında ele alınan barter ile ihracat yapılmasına ilişkin çalışmalar devam ederken, Ankara’da yapılan Ticaret Bakanlığı ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yer aldığı toplantıda, Uluslararası Barter Ticaret Merkezi projesinin yol haritasını sunmuştu. Sunum sonrası açıklama yapan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Şu an yeterince etkili olmadığımız pazarlara yeni stratejilerle güçlü şekilde girebilmek için eylem planlarımızı hazırladık. İş konseyi başkanlarımızın da bu sürece aktif olarak dahil olmalarını istiyoruz." dedi
Garanti Barter’ın girişimleri ile Ticaret Bakanlığı önderliğinde hayata geçirilmesi önerilen Uluslararası Barter Ticaret Merkezi’nin, ülkemiz için heyecan verici olduğunu vurgulayan Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, 15 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da yapılan toplantıda konuya ilişkin yol haritasını ve uygulama yöntemlerini Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’na sunuldu.
Üzerinde bir yılı aşkın süredir çalışılan uluslararası barter projesi kapsamında, öncelikli olarak Afrika ülkeleriyle barter yoluyla ticaret görüşmeleri hayata geçirilmişti. Rusya’nın ve Çin’in de bu sisteme katılması öngörülen modelde, operasyonel faaliyetleri yönetmek üzere “Barter Ticaret Merkezi” kurulması önerildi. Yasal alt yapıların oluşturulması ile denetim ve gözetim esaslarına bağlı çalışacak olan Barter Ticaret Merkezi, her ülkenin ihracata katılmak isteyen üyelerinin arzlarının ve taleplerinin Barter Ticaret Merkezi Ülke Ofisleri tarafından toplanması, işlenmesi ve eşleştirilmesi yoluyla çalışması kurgulandı. Bunun üzerine; yurt dışında kurdukları Türkiye Ticaret Merkezleri (TTM) ile firmalara dağıtım kanallarına erişebilmeleri için destekler sağladıklarını anlatan Pekcan, ülke ve bölge bazlı yeni TTM açmayı hedeflediklerini, mevcutlara ilaveten 35 yeni noktada TTM kuracaklarını anlattı.
Ülkelerin karşılıklı ticaretinin arttırılması ve finansman kolaylığı sağlayan, farklı devletlerle barter sistemiyle ticaret yapmak, Türkiye’de Değişim Merkezi çatısı altında, Garanti Barter öncülüğünde başlaması beklenen proje üzerinde sürekli çalışan Garanti Barter Genel Müdürü Birbey Ergün, “Dünyada Çin, Afrika ile 200 milyar dolarlık aktif bir barter ticareti yapıyor. Çin, Gine’nin baraj, tren yolu, ekmek fabrikası gibi ihtiyaçlarının karşılığında maden, kütük, orman ve balık gibi ürünleri almayı ya da madenlerini işletmeyi planlıyor. Örneğin; 1500 dolar fiyatı olan bir ürünü de 900 dolardan almayı teklif ederek; kar etmeye çalışıyor. Çin, sadece Gine Cumhuriyeti’ne 20 yılda kullanılmak üzere, 20 milyar dolar proje kredi limiti açtı ve bunu gizli kapaklı yapıyor.” ifadeleri ile uluslararası barter ticareti ile Türkiye için olası katkılarını açıklamıştı.
Aynı şekilde Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi, yurt içi ve yurt dışı fuarlar, ticaret ve alım heyetleri, markalaşma ve tasarım gibi Türkiye'nin ihracat potansiyeline direkt katkı sağlayacak olan alanları Ticaret Bakanlığı olarak desteklemeye devam edeceğiz." dedi. Kendilerini bir hizmet bakanlığı olarak gördüklerini vurgulayan Pekcan, bu kapsamda STK'lardan gelen talepleri dikkatle incelediklerini ve onların sorunlarına hızlı bir şekilde çözüm ürettiklerini söyledi. Pekcan, Türk özel sektörünü yurt dışında temsil etmekle görevli DEİK'in bu misyonun bilinci ile büyük başarılara imza atmaya devam ettiğini kaydederek, DEİK'in bu kapsamda çokuluslu kuruluşlarda Türk iş dünyasını temsil ettiğini, uluslararası platformlarda Türkiye adına lobi yaptığını, iş konseyi toplantıları, iş forumları iş geliştirme faaliyetlerine her zamankinden daha hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtti.